Zubna Protetika – Ukratko

Protetika je grana stomatologije koja se bavi nadoknadom izgubljenih zuba i vraćanjem savršene estetike ostećenim zubima.
Terapijska procedura se prilagođava svakom pacijentu. Za savršen rezultat neophodna je uska saradnja stomatologa, tehničara i naravno pacijenta.

Protetika se deli na mobilnu i fiksnu protetiku. Kada govorimo o fiksnoj protetici najčešće se govori o tri vrste protetskih nadoknada: metal keramičke krune, cirkonijum keramičke krune i prettau cirkonijum krune.

Metal keramičke krune se sastoje od metalne kapice koja je u potpunosti prekrivena keramikom.

Cirkonijum keramičke krunice sastoje se od kapice koja je od cirkonijuma i keramike koja u potpunosti prekriva kapicu. Biokompatibilne su i ne dovode do iritacije desni, niti do alergijskih reakcija. Omogućavaju protetsku restauraciju koja zadovoljava i funkciju i estetiku.
Međutim, kod ovih krunica kao i kod metal keramičkih može doci do čipinga (pucanja) keramike, što zahteva promenu protetskog rada.

Prettau cirkonijum krunice izrađuju se od monolitnog cirkonijumskog bloka. Nude perfektno i funkcionalno i estetsko rješenje. Ovaj visokokompatibilan i neporozan materijal odlikuje se izuzetno visokom prozračnošću i savršeno prirodnim izgledom.
Materijal ima visoku čvrstoću na savijanje do 1200 MPa i visoku temperaturnu otpornost.
Nije sklon pucanju te je idealan i kod osoba sa bruksizmom.

Izgled samih krunica ne zavisi samo od materijala vec i od spretnosti stomatologa, koji ce samim brušenjem ispraviti nepravilnosti zubnog aparata i odrediti subgingivalnu granicu krune.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *